Grillowanie to już oficjalnie narodowy sport Polaków. Długi weekend majowy rozpoczyna sezon grillowego szaleństwa, który trwa przez całe wakacje, aż do jesieni. Zobacz, co w tym roku najlepiej wrzucić na ruszt, aby zaskoczyć domowników lub gości niczym najlepszy szef kuchni, i jakie akcesoria ułatwią kulinarne eksperymenty.
Być jak MasterChef
Od kilku sezonów nawet najwierniejsi miłośnicy czerwonego mięsa puszczają wodze fantazji i testują różne oryginalne potrawy z grilla. Kiełbasa i karkówka ustępują miejsca owocom morza, rybom, skrzydełkom BBQ, serom ale też szparagom, burakom, a nawet truskawkom! Do tego niebanalne sałaty, aromatyczne dipy czy orzeźwiające tzatziki. Najlepsi kucharze w popularnych kulinarnych show udowadniają nie tylko to, że warto eksperymentować z nietypowymi składnikami, ale również że najsmaczniejsze dania warto przyrządzać najprostszymi metodami. A do takich należy właśnie grillowanie.
Aby jednak wydobyć z produktów pełen smak i aromat, niezbędne jest przygotowanie odpowiedniej marynaty, którą należy wcześniej dokładnie wetrzeć. Co jednak zrobić, aby poszczególne składniki i używane przyprawy nie przebarwiły nam dłoni, a zapach surowego mięsa, czosnku czy cebuli nie został na skórze? Koniecznie skorzystajmy z nowych rękawiczek nitrylowych do kontaktu z żywnością Jana Niezbędnego.
Czarne rękawiczki Jana Niezbędnego są bardzo cienkie i elastyczne, dzięki czemu idealnie dopasowują się do dłoni, sprawiając wrażenie drugiej skóry. Ponadto są bezpudrowe, więc nie reagują z tłuszczami czy olejami. Niezastąpione w kuchni z pewnością zagoszczą na stałe w naszych domach, bo zapewniają wygodę użytkowania nie tylko podczas przygotowywania kulinarnych specjałów. Sprawdzą się także podczas takich czynności, jak sprzątanie, farbowanie włosów, malowanie, pastowanie butów, czyszczenie srebra, a także sprzątanie po zwierzętach.
Niezbędne akcesoria
Na ruszcie można przyrządzić dosłownie wszystko, nawet deser! Aby nie ograniczać swojej kulinarnej wyobraźni, zaopatrzmy się koniecznie w praktyczne tacki do grillowania. Mają one mnóstwo zalet: pozwalają na równomierne przypiekanie i sprawiają, że potrawy pozostają niezwykle soczyste. Ponadto redukują spalanie się tłuszczu na ogniu, chroniąc grill przed zabrudzeniem, a jednocześnie przepuszczają dym, który nadaje daniom charakterystyczny drzewny aromat. W tym sezonie czekają na nas dwa promocyjne pakiety od Jana Niezbędnego. Możemy wybrać duże i głębokie tacki z dołączonymi gratis sztućcami sałatkowym lub takie o wygodnym, prostokątnym kształcie z jedną sztuką więcej w zestawie.
Podczas grillowania przyda nam się również folia aluminiowa Jana Niezbędnego. To doskonałe rozwiązanie do przygotowania np. camemberta bądź serka halloumi. Jej grubsza struktura sprawia, że nie pęka i nie kruszy się nawet pod wpływem ognia, zachowując jednocześnie intensywny smak potrawy.
Pamiętajmy też o innych akcesoriach, które ułatwiają jedzenie na świeżym powietrzu, takich jak naczynia jednorazowe: talerze, sztućce czy kubeczki gwarantują błyskawiczne posprzątanie po posiłku. Natomiast ekologiczna podpałka do grilla z drewna od Jana Niezbędnego, która została nasączona naturalnymi woskami roślinnymi, sprawi, że z łatwością rozpalimy urządzenie, a ogień będzie się tlił jasnym i czystym płomieniem.
Produkty Jana Niezbędnego przydatne do grillowania:
1. Jan Niezbędny, tacki do grilla duże i głębokie 2 szt., ok. 3,70 PLN;
2. Jan Niezbędny, tacki do grilla małe 3 +1 szt., ok. 3,30 PLN;
3. Jan Niezbędny, podpałka do grilla i kominka 12 szt., ok. 4,00 PLN;
4. Jan Niezbędny, rękawiczki nitrylowe czarne 50szt. rozm. M, ok. 16,50 PLN;
5. Jan Niezbędny, kubki 200ml 12 szt., ok. 2,00 PLN;
6. Jan Niezbędny, talerze 12 szt., ok. 5,80 PLN;
7. Jan Niezbędny, noże 12 szt., ok. 2,40 PLN;
8. Jan Niezbędny, widelce 12 szt., ok. 2,40 PLN;
9. Jan Niezbędny, folia aluminiowa do grilla i piekarnika 6m, ok. 5,60 PLN;
Link do strony artykułu: https://cafe.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/zrobmy-grilla